HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

Hodiernus nobilitas familias

2013.03.01. 12:08 Vadkeleti Bölcs

A mai napon egy olyan csoportról olvashatunk, akik ősei több száz éven át elnyomás alatt tartották a magyar népet és annak kizsigereléséből élték fényűző életüket. Lássuk hát, őket, Magyarország legelmaradottabb társaságát: a Magyar Történelmi Családok Egyesületét. 

Mélységesen felháborító, hogy még mindig élnek köztünk olyan emberek, akik nem léptek túl a nemesi előjogok eltörlésén. A www.nobilitas.sk oldalon azt írják, hogy mostohán elbántak velük, amikor megszűnt a nemesség.
*irónia ON* Könnyekkel küszködve írom ezeket a sorokat *irónia OFF*

Melyik a nagyobb igazságtalanság? Egy kizsákmányoló rendszer megszüntetése vagy meghagyása? Nem kellene nyávogniuk, inkább nyissák ki a szemüket, nézzenek körül és sétáljanak át a középkorból a 21. századba. Emellett pedig örüljenek, hogy egyáltalán még életben vannak. Azok után, amiket a nemesség csinált évszázadokon át a magyar néppel, igazán semmiség lenne, ha elégtételként fellógatták volna utódaikat az első villanyoszlopra. 100 évvel ezelőtt 1913-ban még bőven folyt a habzsi-dőzsi a pofátlanul magas adókból, amiket a magyar nép fizetett meg. Amíg hosszú évszázadokon át ették minden nap a húsos vacsorákat fényűző és pazarló életvitelük mellett, amit abból a pénzből finanszíroztak, ami a népből lett kiszipolyozva, addig egyikük se papoljon a nemességet ért társadalmi igazságtalanságról. Egykori gátlástalan kirablóink vérében, még a mai napig benne van ez a hajlam. Csak elképzelni tudjuk, mik hangozhatnak el a találkozóikon...

lord.jpg

Az oxfordi delegáció

A www.nobilitas.hu weblapon olvasható leírásban található "néhány gondolat az alapszabályból" kezdetű részt érdemesnek találom ide bemásolni, hogy egyenként kommentálhassunk minden pontot. 

  • Az Egyesület ápolja a magyarországi történelmi családok történelmi hagyományait, védi szellemi kincseit és tagjai hazaszeretetét. 
  • Összetartja az itthon és külföldön élő családok tagjait, megteremtve a találkozás és a baráti összejövetelek lehetőségét.
  • Segítségére van a családok idős, beteg, elesett tagjainak.
  • Fejleszti a családok fiatal tagjainak viselkedéskultúráját, hogy átlagon felüli, művelt és kitűnő tagjai legyenek a társadalomnak a haza javára.
  • Tesz a keresztény szellemiségért.
  • Más - akár külföldi -, hasonló céllal alakult társaságokkal a kapcsolatot felveszi és ápolja.
  • Nemzeti múltunk és kultúrális örökségünk témakörében ismeretterjesztést, oktatást és hagyományőrzést végez.

Első: Az úr kegyelmezzen nekünk attól, hogy újra átélhessük ezen emberek történelmi hagyományait. Szellemi kincseikről különösebben nem szeretnénk nyilatkozni. Tény, hogy a nemesség köréből kerültek ki a művelt emberek nagyon sokáig, de mindez csak azért volt, mert az nép gyermekének nagyon meg se adták az esélyt a kitörésre. Hazaszeretetük, pedig megnyilvánult a birtokuk és az abból befolyó adók szeretetében.

Második: Mi ez, ha nem felhívás egy vérfertőző keringőre, hogy fenn tartsák a nemesi vérvonalat, ahogy tették azt hosszú évszázadokon át? Innen már egyenes út vezet addig, ahol unokatestvérek a szülők, nagynénik pedig, voltaképp a testvéreik is a gyerekeknek. Azt már csak halkan jegyzem meg, hogy az egész szövegből ordít a felsőbbrendű, übermensch érzés. Ami komolyan elhiszi, hogy a nemesi levelük feljebb emeli őket, továbbá bűzlik a frusztráltságtól, hogy nekik ma már nem jut abból a jóból, ami még kijutott a "történelmi" felmenőiknek. Olyan ez mintha manapság a nagyvállalatok, meg úgy általánosságban a vállalat vezetők családjai csak egymás közt házasodnának, nehogy más családok kezébe kerüljön a cég tulajdon joga. Halkan megjegyezném, hogy egyébként van ilyen a multis körökben. Elég furcsán nézne ki, ha a világ legnagyobb cégeinek vezetői szerelemből házasodnának, előidézve ezzel a vállalataik jövedelmének felaprózódását külsősök javára. Félreértés ne essék, itt nem az igazgatókról van szó, hanem a háttérben meghúzódó iparmágnás családokról, akik a tulajdonjogokat, a pénzt, s ezáltal a politikai hatalmat birtokolják a színfalak mögött.

Harmadik: Ez szép és nemes dolog.

Negyedik: Már megint, attól a felsőbbrendűségi érzéstől fröcsögő szavak, amik nyilvánvalóvá teszik számunkra, hogy ezek az emberek még ma is különbnek tartják magukat nálunk.

Ötödik: Isten óvjon meg minket a keresztény szellemiségtől, amit tradícionálisan a feudális hatalmi réteg képviselt! Akit érdekel miért, annak ajánljuk a Vatikán bűneiről szóló cikksorozatunkat. 

Hatodik: Bizony, nem csak nálunk vannak ilyen betokosodott emberek. Az angolok például, a mai napig minden ünnepségükre meghívnak valami helyi lordot, aki az alkalomhoz illően felveszi a legcsicsásabb ruháját, hogy aztán semmitmondó beszédjeiket megtapsolhassa a pórnép.

Hetedik: Csak akkor oktassanak bárkit is nemzeti múltjukról és kultúrális örökségükről, ha azt tárgyilagosan teszik, nem pedig olyan elfogult stílusban, amilyet a weblapon is olvashatunk.

Csoda, hogy ezek a középkorban ragadt emberek hallottak egyáltalán az internetről. Az pedig végképp érthetetlen, hogyan tudnak weblapot készíteni. Náluk csak Afganisztán és Irán van jobban lemaradva a társadalmi fejlődésben. Még az afrikai országok(?) is előrébb tartanak, hiszen ők legalább már a huszadik század derekán elhagyták a gyarmatosítás korát. Más kérdés, hogy nagy részük azóta sem tud mit kezdeni a hirtelen jött szabadsággal, de ez egy mármásik mese. Európában ekkoriban már amúgy is megszűnt a feudalizmus. Nem úgy, mint a Magyar Történelmi Családok Egyesületének fejében. A nemesség a legkevé sem mamsza.

Szása

23 komment

Címkék: mai nemesség nobilitas Címkék magyar történelmi családok egyesülete

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr975108753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Igaz is meg nem is!!! A tortenelemi kutatasok szerint kb. 200 evente cserelodott ki a nemesseg(fonemesseg), akik a kiralyok kegyenceibol kerultek ki (ma kb. Simicska, Demjan, Pinter, Gyurcsany, Oszko hasonlo alakok). A legtobbjuk ose haracsoo tolvaj volt kb. mint ma egy maffiafonok, de azert sokan harcoltak a hazaert is, ami pozitiv pelda(pl. Hunyadi, Zrinyi, Balassi, a korai Esterhazyak). A satnya utodok persze nem erdemlik meg a tiszteletet. Kivancsi vagyok mit tartanak a fekete baranyokrol (Esterhazy Peter vagy a muszimma lett Horthy unoka stb.)
De ez a rendszerek lenyege. Angliaban is elkezdtek kikezdeni a fonemesseget 1920 utan felsorolva, hogy ki kapott penzert fonemesseget vagy mert az osanyja az aktualis kiralynak is szettette a labat a ferje tudtaval/mellett.
"bűzlik a frusztráltságtól"

Hát barátom, ha itt valaki a frusztráltságtól - és a tudatlanságtól- bűzlik, az te vagy. Bezonyám.
Attól, hogy a dédapjuk meg elődeik mit műveltek, mit nem, még az apjukkal, nagyapjukkal rendesen ki lett szúrva.
Hogy miről beszélgetnek egymás között, azt hagyjuk talán, nem túl érdekes, dödörögnek, mint más. Viszont egy alkalommal együtt áztam néhányukkal valami kapubejáróban. Gondoltam feldobom egy kicsit a hangulatot, és csendben megjegyeztem: „Az apám gróf volt, a fiam gróf lesz, csak én ázok itt a bakon az esőben!”
Valahogy elég fagyos csend lett...
Kedves blogger, azt hiszem, a történelmi ismereteidet kisség bővítened kéne a Marxizmus Összesen túl.
@Orszag: Á, nem lehet. Mivel a legtöbb embernek a nagyapjáról talán még akad némi fogalma, de a dédiről már nem, ezért randa dolog, ha valaki képben van esetleg felmenőivel párszáz évvel korábbról is.
Természetesen azok, akikről utcát, teret, hidat, iskolát, mindenféle díjakat neveztek el, viselt dolgaikat tanítják az iskolákban mindenfele, netán kisebb-nagyobb foradalmakban, szabadságharcokban, ilyesmikben tűntek ki, szintén rohadjanak már meg, ha meg még volt pofájuk megteremteni irodalmat, tudományt, így-úgy üzemeltetni egy országot, akkor pláne. Ha meg még gazdagok is voltak közben, akkor égképp haljanak már ki, udvariasan átadva a helyüket másnak.

Persze, voltak semmitevő, lusta, gőgös, kizsákmányoló gazemberek is köztük, igen szép számmal. Ahogy most is, a jelenleg regnáló elit aktuális tagjai között. Ezért majd az ő unokáikat utálja valaki?
rosszindulatú, irigy, és legfőképp tudatlan vagy, szása
Felháborító! Tenni akarnak a hazáért! Segíteni akarják az időseket! Hagyományt őriznek!
Gusztustalan egy bagázs...
Szása! Fordulj orvoshoz! Hidd el van segítség!
"Tesz a keresztény szellemiségért." Ez nem "Tesz a keresztény szellemiségre" akart lenni? Bár a fegyverek megáldása a két világháborúban igazán nemes keresztény hagyomány, ki kellene terjeszteni a tömegpusztító fegyverekre is...
A negyedikhez még hozzáfűzném, hogy nincs köztük túl sok funkcionális analfabéta.
szerintem meg ja kapják be, mintaogy a mostani grófok, bárók, földesurak, akik már már arra is rájöttek, alábbadták, profibbak, hogy nem a cím számít hanem a pénz a hatalom -mindenki aki mások kárára, másokat kihasználva és elnyomva, éli a szuper jó világát a fénybe és a pompába.
Ja meg a nép is kapja be, az aki maga fölé állít, ilyen olyan nagytisteletű méltóságokat, akiket asztán lehet tisztelni, akiknek lehet hajbókolni, és nézni hogy ők azok a kiválasztottak mennyire csodálatos gyémántos bugyogóba járnak...
nem lehet mindenki viceházmester unokája, kedves Szása
A honfoglaló katonai ill. helyi etnikai vezetőkből, udvari szolgálattevőkből, külföldiekből, felemelkedett polgárokból kialakult hazai nemesség az ország lakosságának 5%-át tette ki.
Ez viszonylag magas szám, igaz beleértendő a főnemesség, birtokos ill. birtok nélküli nemesség is.
Öh.képpen Fr.o-ban az 1%-ot sem érték el, viszont Lengyelországban még nagyobb arányt, kb. 15%.-t képviseltek.
en.wikipedia.org/wiki/Hungarian_nobility
Adóelkerülési hajlamunkat lehet, hogy az ezért sokáig eredményesen küzdő nemesi eleinktől örököltük?
Mindenesetre tömeges elszegényedésükre jellemző volt a napóleoni háborúk inszurrekciója: egy szabolcs-szatmári felmérés szerint a nemességnek már csak egy negyede volt képes katonát önállóan kiállítani. Mások pedig csak megyei segítséggel.
@Bicepsz Elek77: Természetesen voltak tiszteletreméltó nemesek is. És voltak olyanok is, akik akik értelemszerűen a legkevésbé voltak azok. Az utóbbiak tiltakoztak foggal-körömmel a reformkor alatt a társadalmi változások ellen. Ők voltak azok, akik a személyes jólétüket helyezték előtérbe a haladás helyett. Szerencsére nem ez a réteg nyerte a történelem sakkjátszmáját.
@mithrandir:
Nem mindenki frusztrált ám, aki kritikus hangvételben szólal fel.
@Benece: Egyet értünk. Szerencsére minden "rendszerváltás" az éppen aktuális kizsákmányoló réteg lecserélődése.
@hamisnero: Lehet, hogy néha rosszindulatú vagyok. De, hogy buta és irigy lenék, azt kikérem magamnak.
@Measurer: Gondolom abba az egynegyedbe beletartoznak a földnélküli nemesek is, akik csak a nemesi levéllel büszkélkedhettek. Van valami abban, amit az adóelkerülési hajlammal kapcsolatban írtál... :)

Szása
@mamsza: Rákóczinak a nemesség megadóztatása az állásába került :DDD.
Egy darabig EU-segélyen élt (Fr.o-ból), kölcsönt vett fel (Debrecentől !), majd az általános egyenértékes fogalmával alig leírható rézpénzek (libertás, poltura) verésével próbálkozott, utána már csak a közteherviselés jöhetett volna. Agitációjának először csak a Turócz vm-i küldöttek álltak ellent (egy darabig) később már a többiek is.
Érdekes, hogy a nemesi inszurrekcióról mennyi viszonylag friss munkát találni.
(A közteherviselési próbálkozásokról meg folyamatosan).
@Measurer: Ha ma élne, akkor is ugyanilyen ellenállásba ütközne, amennyiben csökkenteni próbálná a politikusok juttatásait. Gondolok itt például, a jól ismert üzemanyag támogatásra, ahol akkora összegeket kapnak egy hónapra, hogyha szó szerint még a wc-re is autóval járnának, akkor se fogyasztana annyit egy jól megpakolt IFA sem... Senki sem örül, ha a jólétét próbálják megcsapolni.
LEhet az emberek azért se szeretnek adózni, mert tudják, hogy ilyen "közterhekre" megy el a pénzük...
@mamsza: Valóban, a képviselők plusz jutattásait illetően a nagyságos vezérlő fejedelemnél jóval nagyobb kompetenciával rendelkező Lázár János sem tudta keresztülvinni elképzelését, az arányosabb plusz jövedelmet biztosító üzemanyagkártyákat majd csak a távoli jövőben, a következő országgyűlési ciklusban vezetik be (ha bevezetik).
hvg.hu/itthon/20120416_kepviseloi_jovedelmek
Rákóczy nagyon kellett a franciáknak, mert szüségük volt a Habsburgok ellen egy második frontra a Spanyol örökösödési Háborúban.
AZ angol követ megpróbált Rákóczy és Bécs között békét közvetíteni, de mindkét oldalon voltak olyanok, akik a folytatésban látták a hasznukat. Mikor szt Ősapám 1707-ben Onodon meg merte mondani senki sem tudott érveket felhozni ellene, csak a kardjukkal válaszolta. Pedig, akkor egy sokkal előnyöseb békét lehetett volna kötni, mint 4 évvel később Szatmáron.
De nem szabad azt gondolni, hogy minden nemes kizákmányoló volt, aki elnyomta a jobbágyait. Elgyengült, elfásult emberek nem végeznek jó munkát, ezért a földeúrnak is érdekében volt a népe jóléte.
@Rakovszky: Voltak sokan, akik a fejlődést és a hazát tartották szem előtt. Valamint olyanok is, akik inkább csak dőzsöltek, ahelyett, hogy a pozíciójukat kihasználva tettek is volna valamit.
Mamsza: az biztos, hogy voltak olyan főnemesek, akik tányér-nyalogatásért kapták a címet.
De ott volt a nemzet-fenttartó közép-nemesség is. Azok akik nem futottak rangok után, akik nem is fogadtak el osztrák báróságot, hanem dolgoztak. Ezeknek nem volt olyan sok pénzük, hogy dőzsöljenek. a birtok nem volt elég, hogy több generátió után minden közbirtokost eltarhason. Ezért is pályát kellet választaniuk. Ki katona, ki pap vagy vármegyei hivatalnok lett. de volt aki mesterséget választott.
Nem is ők voltak, akik verték a tam-tamot, amikor a változások közeledtek, mert nekik pont emiatt édes mindegy volt. Hanem a nagybirtokosok, akiknek alanyi jogon járt a habzsi-dőzsi, soha nem kellett érte semmit tenniük. Egy ilyen nemesnek nem jelentett motivációt, hogy tanuljon valamit, mert attól még nem jutott előrébb. Szemben az általad említett középnemességgel, akik jobbára csak úgy vihették valamire.
süti beállítások módosítása