HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

A világ népeinek furcsaságai

2013.01.28. 13:14 Vadkeleti Bölcs

Most egy nagy néphatározó cikk előtt állsz. Helyenként valószínűleg túl nyersnek fog hatni, ezért fontosnak érzem, itt az elején kiemelni, hogy ez nem egy gyűlölet cikk. Nem a harag fűtött, amikor megírtam, csupán naturalista módon bemutatom a különféle nemzeteket, a saját gondolataimon át, hogy milyennek látom én a sok nép furcsa szokásait, viselkedését. Természetesen még nem volt módomban az összes említett országba elutazni, annak ellenére, hogy sok fele jártam már. Ezért ezek az én kelet-európai agyam sztereotípiái, amivel lehet, hogy megsértek másokat. Azoktól, akiknek a lelkébe taposnék, most elnézést is kérek, ám ezzel együtt ugyanúgy fenn tartom amit leírtam, úgy is gondolom, ahogy megfogalmaztam! Akkor kezdjünk is bele!

ChildrenWorld800.jpg

A nálunk illetlenségnek számító csámcsogás az étkezésnél Koreában bevett szokás, ahogy elvárás a jó hangos büfögés is.
Teljesen természetesnek számít továbbá a fül zsírtartalmának minden további nélküli eltávolítása - legyen az ember az utcán, étteremben vagy éppen vendégségben. A művelethez legalább segédeszközt használnak, ezek a fültisztító pálcikák azonban korántsem hasonlítanak a hazánkban ismert típusokhoz, többségük fémből készül.

Úgy látszik nem sikerült elhagyniuk az évmilliók alatt, az olyan, a majmokra jellemző szociális tevékenységeket, mint a kurkászás, habár az mindenképpen dicséretre méltó, hogy legalább segédeszközökkel teszik. Igaz, ezen nem is kellene annyira meglepődnünk, hiszen a pekingi ősember a maga korában egészen fejlettnek számított, mivel 700 000 évvel ezelőtt már használt kő szerszámokat. A tudomány még nem tudja, hogy miért rekedtek meg a pekingi ember mai leszármazottai a 200 000 évvel ezelőtti kulturális szinten. Valószínűleg azért, mert képtelenek voltak utódokat nemzeni a náluk erősebb és nagyobb termetű Neandervölgyi nyugatiakkal, akik valószínűleg akkor még kisebb intelligenciával rendelkeztek, de amíg a pekingi ember legfőbb dolga az volt, hogy jól benépesítse egész Dél-kelet Ázsiát, addig Európában az ősemberek szorgalmasan lépdeltek az emberré válás rögös útján.

Nem is szeretném taglalni, a többi ázsiai nép olyan idióta szokásait, mint a nyers hús, mérgező hal, élő polip, fecskefészek evése, az idióta villájukról (evőpálca) nem is beszélve. Nálunk az ÁNTSZ visszakézből dózeroltatná le az összes vendéglátóhelyet, ahol a föld alatt száz napig érlelt tojást lehet kapni, a törmelékeket és a szakácsok hulláját pedig sóval szórná be, mint a rómaiak Karthágót. Mit is várhatnánk azoktól, akik inkább az utcára csapatják a taknyot az orrukból az utcán, épületben pedig inkább szívják az kis sárga cserpákjukat, mert azt találják gyomorforgatónak, hogy valaki a zsebkendőt tegye használat után a zsebébe? További érdekesség, hogy Japánban nem mosolyognak az emberek nyitott ajkakkal, udvariatlanságnak számít ugyanis, ha valaki a fogát látni engedi. Ezzel szemben nyugodtan dugdoshatnak élő halakat egy manga rajzfilmből előlépett iskolás lánynak öltözött huszonéves, szifiliszes prostituáltak végbelébe, azzal a feltétellel, hogy kikockázzák a nemi szerveket. Az okokat és nincs okom kifejteni, bárki tovább gondolhatja a pekingi ember előbb leírt evolúciós zsákutcáját.

Persze nem csak a kínaiak (terjedelmi okok miatt hívjuk így az összes csíkszeműt) tartogatnak számunkra teljesen felfoghatatlan szokásokat. Indiában például a mai napig sok helyen az emberek nem hajlandóak WC-t használni, de még csak zuhanyt se, inkább a Gangeszben mártóznak meg több millió bőrbajos, koszos társukkal együtt, a folyó élővilágának legnagyobb örömére. El tudjuk képzelni, hogy mi Magyarok, a mise után a pappal együtt lefutunk a Duna partra, a döglött keszegek közé lubickolni?

Dél-Amerikával, nem szeretnék különösebben foglalkozni, hiszen olyan országokat szívünk szerint el se ismernénk, amik egykori gyarmatok utóda ként, a fehér ember által behurcolt betegségeket és mészárlásokat túlélő indiánok laknak, akik 600 évvel ezelőtt még a pattintott kőkorszakban éltek. Ugyan ez igaz, Közép-Amerikára is, azzal a különbséggel, hogy nekik azért elég fejlett civilizációik voltak, amíg a Spanyolok ki nem irtották őket. Mexikóban sem az aztékok leszármazottai élnek, hanem azon túlélő indiánoké, akikkel a spanyol gyarmatosítók erőszakoskodtak Isten, Károly király és az Arany nevében. Észak-Amerika országainak kreténségeiről pedig eleget tudhatunk, akármelyik TV csatorna bármelyik műsorából, úgyhogy a továbbiakban erre se koptatnám a billentyűzetemet.

No, de térjünk át a vén Európára, hiszen nem csak a távoli végek tartogatnak számunkra meghökkentő aberáltságokat! Ha már az előbb szóba kerültek a Spanyolok, akkor kezdjük velük! Nem sok jót várhatunk egy olyan néptől, amelyiknél késni szinte illendő dolog és a legfontosabb szavuk a mañana, ami annyit tesz: holnap. Én személy szerint képtelen vagyok megérteni, hogy ez a lusta nép, amelyik 2012-ben Európa egyik legrosszabb gazdasági mutatóját mutatta, a középkorban, hogy tudott olyan erős tengeri hatalommá válni és meggazdagodni a kereskedésből és a rablott aranyból. Történelemből nálam jobbak, esetleg valami tipp?

A mediterrán térségből, akkor ne is kalandozzunk még tovább, hiszen elvileg az olasz csődörök új év napján piros bugyit vesznek fel, hogy szerencsét hozzon, és úgy ülnek be a széthulló Fiat 500-asokba, amikben Szűz Mária és a rózsafüzér lóg a visszapillantóról, helyettesítve a kötelező biztosítást. Ennél több, egyik törzsnek se kell.

Görögországban és Izlandon gonosz koboldok igyekeznek elrontani a karácsonyt. A kis szőrös, gnómszerű lények jönnek elő földalatti rejtekhelyeikről és ijesztgetnek az otthonokban, ételt és más fontos tárgyakat lopva. Pánikra azonban semmi ok, mivel egyszerűen el lehet őket ijeszteni, elég csak egy malac állkapcsát dugni a koboldok otthonainak kéményeibe, és máris visszamennek odúikba. Ellehet képzelni miféle népek lehetnek, akik esténként egymást ijesztgetik, miközben a szomszéd szárított halát ellopják és mindezt a koboldokra kenik…

Igaz vallás, de tekintsük most külön népnek a zsidókat. Az csak furcsa szokás, hogy minden esküvőn összetörnek egy üveget. Sokan biztos most várnák a körülmetélést is, mint idióta hagyományt, ami ma már igaz is, de régen még igen is sok haszna volt: a Közel-keleten ugyebár mindennaposak a forró napok, szemben a tisztálkodással. Ezek pedig ideális feltételei a különféle baktériumoknak a szaporodásra a mosatlan fityma alatt. Tehát régen még mamsza volt a körülmetélés, de a 21. században, már a legkevésbé sem az. Meg különben is, milyen emberek már azok, akik vallási okokra hivatkozva, szombaton olyan szinten nem dolgoznak, hogy a szomszéd nem zsidó gyereket kérik meg, hogy gyújtsa be a tüzet is?! Egyébként a sólet tipikus sabbati kaja, mert azt pénteken összerakják szombatra összeérik, aztán csak enni kell.

Ejtsünk szót a monocikliző, alkoholista medvékről is: az oroszokról. Szögezzük le az elején, hogy teljesen megértjük, miért vodkáznak csecsemőkoruktól fogva, a halálos ágyig: olyan hidegben nekünk se lenne más szórakozásunk, meg amúgy is; az alkohol kitágítja a hajszál ereket, ettől az ember úgy érzi, hogy felmelegíti. Kellemeset a hasznossal. Be kell ismernünk, hogy az oroszok, bármennyire is ellenszenves nép, akik száz évvel ezelőtt még csak ismerkedtek azzal, hogy milyen az élet a feudalizmus eltörlése után, azért adtak jót is a világnak. Ott van az UAZ, a Lada vagy akár az űrkutatás, de ne csak a kalapáccsal javítható orosz technika vívmányait említsük. Nekik köszönhetjük, hogy a különféle azeri-kazah-csukcs-mongol-tevegelő-íjász-vándor népek 70-80 évvel ezelőtt elhagyták az őskort és megismerkedtek a modern technika olyan vívmányaival, mint a tömbház és a lakótelep.

A másik, nagy európai alkesz nép a Brit Korona égisze alatt szürcsöli a maláta-árpa-komló-skót vér-ír vér dzsúszt: az angolok. Van egy elég idegesítő szokásuk, mégpedig az, hogy minden országnak jól bekevernek, amelyikkel érintkezésbe lépnek. Bár mit is várhatnánk a világ talán legegoistább népétől, akiknél szinte semmit nem írnak nagybetűvel, csak az Én-t. Talán ezért vették észre mindig időben a német bombázókat, ahogy repültek a csatorna felett, hiszen a peckes angol lordok mindig csak felfele néznek, az orrukat magasabban hordják, mint a Big Ben csúcsa. A ma létező országok közül, az angolok a történelmük során 213 országban harcoltak. Még velünk, magyarokkal is a második világháború idején pár jóhiszemű bombázás keretében. Ezek után, már nem is nagyon akarjuk sajnálni őket, azért mert a németek éveken át szórták őket minden földi jóval.

Ha már az előbb szóba kerültek a németek, akkor ejtsünk róluk is pár mondatot. Az új keletű hobbijuknak csak kétszer tudtak hódolni, a világháborúnak. Próbálkoztak volna, az olyan divatos nemzeti sportokkal, mint a gyarmatosítás, de nem voltak benne elég jók a germánok. Ez akkora frusztrációt keltet bennük, hogy le kellett mészárolniuk sok millió embert és két részletben egy évtizedig lángokba borítani a világot. Ezek után vigyázzunk, mennyire dühítünk fel egy németet, ki tudja mire képesek. Cserébe, minden évben építhetnek pár holokauszt múzeumot, ahol könnyel teli megnyitókon bizonygatják, hogy mennyire sajnálják.

Csigaevésben pedig a franciák a bajnokok. Nem mintha Európában, sok kihívójuk akadna, talán legközelebb csak a távol-keleten botlunk olyan népekbe, akik a csigát, békát, szemgolyót, petevezetéket és a többi finomságot eszik vasárnap az asztal körül. Továbbá van nekik hatalmas múzeumuk a világ legszebb festményeivel, bár ezt kissé besötétíti, hogy ezek 99,9%-a nem francia mű, hanem úgy lopták össze az elmúlt évszázadokban.

Pár szót még a Skandinávokról… ennyi elég is volt, mehetünk tovább. A következő a sorban áldott szép hazánk.

Végül, de nem utolsó sorban pedig beszéljünk kicsit magunkról, Magyarokról. Itt a Kárpát-medence gyönyörű vidékein él az a nemzet, amelyik a legszebb lányokkal büszkélkedhet széles e világon. Sajnos a történelmünk, már kevésbé sem ilyen szemkápráztatóan szép. Konkrétan, amióta tőlünk nyugatra nem dőlnek be a visszavonulós-hátra nyilazós trükknek, azóta nem nagyon volt egy épkézláb háborúnk se, leszámítva Hunyadi János törökveréseit a déli végeken. Cserébe van nekünk pálinkánk, amivel csak mi büszkélkedhetünk. Nagyfater házi páleszétől, még az oroszokat is kirázta a hideg, 44-45-telén. Nekünk nem Jesse Jamesünk volt, hanem Rózsa Sándorunk. A nyelvünk a világ egyik legbonyolultabb, éppen ezért a világ egyik legkifejezőbb nyelve is, ezért mások talán sokkal jobban is megírnák ezt a cikket, mint Én, de legalább szeretettel írtam Nektek kedves olvasók. Remélem tetszett!

10 komment · 1 trackback

Címkék: viselkedés szokás nép furcsa

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr525048575

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.29. 10:39:09

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ne haragudj, de szerintem sokatmondóbb lett vola a cikk, ha a magyar leírásba a végén esetleg beleírtad volna, hogy mi megesszuk a kakas herétjét, taraját. Lehet megemlíteni még a a körömpörköltet, vagy a pacalt; magyarázd meg valamelyik kulfoldinek, hogy te a boci gyomorfalát eszed:) Mi ehhez képest a csiga?
"A nyelvünk a világ egyik legbonyolultabb, éppen ezért a világ egyik legkifejezőbb nyelve is, ezért mások talán sokkal jobban is megírnák ezt a cikket, mint Én"

Legalább ha átolvastad volna még egyszer, és te magad is javítani tudtad volna a hibákat...

És igen, csatlakozom az előttem szólókhoz: bikahere, kakashere, a kaparója stb. stb.
A cím felkelti az érdeklődést, a cikk lenéző, arrogáns és ostoba... több szót nem is érdemel.
Történelem 1- es. De az egész egy kalap kaki.
@pofanlottemmarvint: a franciák és a skótok is megeszik a gyomorfalat ráadásul bélbe töltve. A bika és csődör here viszont tényleg jó, a disznó agyvelővel együtt.
Már ne haragudj, de ez nem nyersen megfogalmazott, humoros, ironikus, ismeretterjesztő szöveg (aminek feltételezhetően szántad?!), hanem tömény tirpákság.
Valóban, sok minden belefért volna még, mint például a kakashere és a többi finomság. Mégis, kérdem én miért kellett volna mindent beleírnom, amikor ez csak egy gyors cikk, nem egy kézikönyv?
A cikk pedig csak annyira tirpák amennyire annak szántam.
Egyébként történelemből miért egyes, ha valamit nem tudok, akkor azt most szívesen megtudnám!

Szása
nagyon gyenge gyűlölt ellenségeink utánzat

ez meg nemhogy nem humoros, de kifejezett tanulatlan tahóságról árulkodik

"Dél-Amerikával, nem szeretnék különösebben foglalkozni, hiszen olyan országokat szívünk szerint el se ismernénk, amik egykori gyarmatok utóda ként, a fehér ember által behurcolt betegségeket és mészárlásokat túlélő indiánok laknak, akik 600 évvel ezelőtt még a pattintott kőkorszakban éltek."
süti beállítások módosítása