HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

Tedd le a lantot!

2013.01.13. 16:42 Vadkeleti Bölcs

Minden zenekarnak, zenésznek, előadónak, akik a könnyű zenén belül alkotnak, húsz év után kötelezővé tenném a visszavonulást. Ennyi idő alatt maximálisan kiaknázhatják műfajukat, letehetnek egy-két, nem ritka esetben akár három klasszikus, örök érvényű albumot, amiken helyet kaphatnak a koncerteken a rajongók által üvöltött leghíresebb dalok is, sok-sok töltelék szám között. Hogy jobban megértsük, miért is kellene MINDENKINEK abbahagyni a muzsikálást, ahhoz először nézzük meg egy átlagos zenész életpályáját:

ozzy.JPG

Kezdés a gimis haverok zenekarában. Azt, hogy ki-min játszik, az dönti el, hogy hol maradt még hely, illetve, hogy kinek mennyi pénze van. Hiszen dobos csak az lesz, akinek a szülei megveszik, valamint van külön garázs a kertben. Tehát panellakók már élből nem lehetnek dobosok. A basszusgitárt általában a legügyetlenebb tag akasztja a nyakába, az énekes pedig a leglustábból lesz, aki még egy hangszeren se akar megtanulni, de zenésznek szeretné magát mondani. Ez a zenekar elég rövid életű, még a leghosszabbak is feloszlanak a középiskola után.

Utána jön vagy az a zenekar, amivel befut vagy egy-két gagyi, említésre sem méltó formáció tehetségtelenebbnél tehetségtelenebb tagokkal. Tehát akkor értelemszerűen nézzük azt a formációt, amivel adott sztárpalántánk, az egekbe emelkedik: Különös csoda folytán Pityu és Karcsi mindketten jól bánnak a hangszerükkel és már gyerekkoruk óta ismerik egymást. Bennük vetődik fel a zenekar alapításának a fogalma is, hogy aztán gyorsan bevegyék Karcsi ismerőseit a térről – akik szintén értenek a hangszerükhöz – Bélát és Győzőt. Ezzel kész is a felállás, már csak számokat kell írni és felvenni a stúdióban.

Eltelik egy év, a zenekarnak megjelenik a bemutatkozó albuma, ami csodával határos módon értékelhető egészet alkot, jó kis számokkal a korongon. A szakma fel is figyel rájuk, Béla kedvenc bandája még turnézni is elviszi magukkal őket, ahol a legnagyobb nevek társaságában ismerheti meg őket a nagyvilág.

bikini.jpg

Innen egyenes út vezet felfelé, még kijön körülbelül három, hasonlóan jó album tíz éven belül. Aztán történik valami - ha nagyon szigorú lennék, akkor itt jelölném meg a határt, hogy a BTK büntesse a tovább zenélést 8 album letöltendővel (ha-ha), nem pedig húsz év után – Karcsi és Béla összevesznek, mert Béla már nem érzi magát otthon a zenekar stílusában, új vizekre szeretne evezni. El is kezdődik a tagcserékkel kirakott rögös út, amely a legtöbb zenekart egészen a bukásukig kíséri.

Az elkövetkező öt-tíz évben még kijön pár feledhető album, amik már meg se közelítik a fiatalon kiadott pompás és méltán híres albumok fényét, teli unalmasabbnál már csak ötlettelenebb számokkal. A zenekar nyíltan szembefordul azokkal az elvekkel, amik mellett fiatalon kiállt, az egyediség és a színvonal helyett, az értékrendet a tagok bankszámlája fogja vezetni.  Innen már egyenes lejtő vezet a falunapokra és szüreti mulatságokon megrendezett fellépésekre, ahol elhaknizhatnak új album nélkül a tagok ötvenöt-hatvan éves korukig, hogy aztán adjanak még pár félházas búcsúkoncertet valami nagyobb stadionban, amikből persze kijön a Live! néven a koncertalbum, szorosan követve a korábban kiadott Best of lemezt.

omega.jpg

Mindenki döntse el, hogy szerinte a fiatalon nagyon mamsza zenész, akiből kiégett, öreg, megélhetési haknis lett, jó vagy sem. Esetleg, érdemes-e őket megtartani a nosztalgia értékük miatt vagy semmi létjogosultságuk nincsen, a nap, mint nap felbukkanó tehetséges, fiatal előadók által uralt piacon, akik még tele vannak újító ötletekkel és energiával…

Szása

Szólj hozzá!

Címkék: zenész fiatal le zenekar vén idős banda tedd lant lantot

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr445015854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása