HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

Végre! A Google Street View Magyarországon

2013.02.01. 13:35 Vadkeleti Bölcs

Hosszú, több mint 3 éves folyamat eredményeként bejelentették, hogy a Google Street View engedélyt kapott, hogy Magyarország is bejárható legyen egy-egy virtuális kirándulás által.
google map.jpg

Anno, 2009-ben a Google már "hadjáratot" indított Budapest utcáin, ám akkor a fotózást fel kellett függeszteni, hiszen az akkori adatvédelmi törvényeknek köszönhetően sértette a személyes adatok jogtalan kezelését. Mire kell itt gondolni? Például egy utcában parkoló autó rendszámára, vagy éppen a mellette elsétáló gyalogosok arcára. Nos, annak ellenére, hogy a mindenki számára elérhető nézetben ezen tényezők ki vannak takarva, az eredeti képeket a cég tárolja, ami a legtöbb európai országban törvényekbe és jogszabályokba ütközik. Szóval, éppen ezért a Google 3 éve felfüggesztette a képek készítését. Ám fotózási szándékukat megtartva készek voltak az együttműködésre, bejelentették, hogy a lakosság előre tudni fog a fényképek készítésének idejéről, ám valljuk be, ez nem egy könnyen kivitelezhető dolog még a közösségi oldalak jelenjében sem.

paragrafus.jpegEgyébként a Google nem csak Magyarországon találkozott hasonló problémákkal:

Görögországban az adatvédelmi hatósággal gyűlt meg a bajuk, akik tudni akarták, hogy a képeket meddig őrzi meg az említett cég, valamint, hogy hogyan tájékoztatják az embereket (egyesével), hogy megjelennek a publikus felületen.
Németország 12 pontos ultimátumot adott át a Google-nek, amihez tartaniuk kellett magukat, hogy képeket készítsenek az országban. Japánban a teljes adatállományt újra kellett készíteni, mivel az autók tetején elhelyezett kamerák beláttak a helyiek kertjébe a kerítés felett, ami viszont sértő volt a magánszféra fele.

Ám a legszélsőségesebb eset egy angol falucskában, Broughton-ban történt. A helyiek szó szerint nem engedték be a faluba a cég autóját, mondván, hogy csak a bűnözést segíti a szolgáltatás. A lakók rendőrt is hívtak, így a Google autója elhagyta a helyszínt.

Na, de térjünk vissza kicsiny hazánkba.  Szóval, eltelt három esztendő, amióta először járt itt a cég a Street View elkészítése végett. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, így a magánszférára vonatkozó átfogó szabályozás szerinti törvénybe való ütközés is enyhült, s 2012 év végén elfogadták a Google szolgáltatását, ami tájékozódási és turisztikai szempontból is csak lendít Magyarország képén. Egyébként a régióban itt kerül bevezetésre a szolgáltatás utoljára, hisz Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Horvátországban már elérhető az online barangolási mód.

A Google nagyon örült annak, hogy Magyarországgal megállapodásra tudtak jutni a problémát illetően, s elmondták, hogy minél előbb munkára is látnak. Úgy gondolják, hogy a Street View bevezetése az egész ország területén egyszerre valósul meg.

S Magyarország hogyan áll ehhez a kérdéshez?

Úgy vélem, hogy pozitívan. Egyre inkább elmodernizálódott, s online világunkban úgy érzem, hogy több haszna lehet egy ilyen jellegű dolognak, mint hátránya.

A Turizmus Rt. például úgy gondolja, hogy Magyarország turizmusára rendkívül jó hatással lesz a Street View. Miért is ne? Hiszen megtekinthetőek lesznek az ország érdekességei, s figyelemfelkeltő hatása végett növekedhet ezen helyszínek felkeresési rátája. Vagy említve egy másik példát, hogy a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége is letette voksát a projekt mellett, hiszen az ilyen jellegű problémákkal küzdő emberek előre felmérhetik az általuk meglátogatni kívánt helyszínek által felállított akadályokat. S természetesen az országos bevezetésnek nem csak a nagyvárosok örülhetnek, hiszen a kisebb/nagyobb települések marketing- és turisztikai előrelendülését is magas módon támogatná és támogatni fogja.

És még csak most jut eszembe, ha bárki meglátja a Google autóját, akkor mindenképpen valami mamszás mozdulatot tessék csinálni, amit megjelenés után várunk email címünkre, hogy közzé tegyük egy válogatásban. Nos, mamszás lesz?

ui.: mellékelek egy kis segítséget a pózoláshoz (:

google autók.jpg
Mammer

16 komment

Címkék: google street street view 2013 google map Magyarország mamsza

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr75056665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Streetview szerintem túlzás.Ha valamit meg akarok nézni, akkor bőven elég néhány fénykép a környékről, felesleges a panorámakép.
"ami tájékozódási és turisztikai szempontból is csak lendít Budapest képén. "

Az ország többi részén miért nem?
@Tapmancs: Teljesen jogos, javítom :)
Mammer
@Távmunkás: Egyáltalán nem az. Tavaly nyáron mentünk Belgiumba, egy bizonyos házszámot felkeresni. Fingunk nem volt hol a bánatban van, ezért fogtuk magunkat, google -> street view -> hopp megvan, tudjuk hogy néz ki, utca bal vagy jobb oldalán van stb. Sokkal könnyebben célba ér így az ember.
Nem lennék meglepve, ha rekordidő alatt felkerülnének a Street View-s képek a netre:
2011 őszén néztünk éppen eladó lakás után és éppen kint álldogáltunk az ingatlanossal az utcán, amikor elment mellettünk egy Google autó, hatalmas kamerával a tetején. Hogy fotózott-e, azt nem tudom, de miért mászkált volna keresztül-kasul az adott városrészben, ha nem (később hazafelé tartva megint találkoztunk vele) ?
@It's ME!:
Hallottam egy jo talalmanyrol amit ugy hivnak hogy GPS.....
@Birkesz: Sokan azt hitték, de nem pont...
blog.dds.hu/2011/11/14/itt-a-google-street-view-dunaujvarosban/
Olvasd el a cikk alján a Google nyilatkozatát.
Nem igazán érdekes, már eddig is volt kb. ezt nyújtó szolgáltatás... (www.norc.hu/street-view/)
Bp-n csak fényképézni fognak vagy ott is dumpolják majd az útközben észlelt WiFi forgalmat, mint ahogy máshol is tették?
@DiaDani: Ok, akkor mégsem leszek rajta a Street View fotókon :)
@Csiken Disztroly: Valószínű nem, hisz elég nagy balhé volt belőle, még ha - tudomásom szerint - nem is marasztalák el a Google-t.
Amúgy szerintem totál mindegy. Aki kódolatlan wifit használ - legyen az free vagy saját - annak tisztában kellene lennie azzal, hogy az adatforgalmat mindenki láthatja. Nem hiszem, hogy pont a Google miatt kellene aggódni, sokkal rosszabb szándékkal is megteheti ugyanezt lényegében bárki
Nem függesztette fel a google 2009-ben a fényképezgetést. Tavaly Budán találkoztam egy éppen dolgozó német rendszámos autójukkal, pár perc alatt minden lehetséges irányból bejárta az előttem lévő kereszteződést.
@rszarvas:
Nem hasra csapva írtam a 2009-es felfüggesztésről, hiszen akkor is megírta azt az index. index.hu/tech/2009/06/19/a_google_budapesten_is_leallitotta_a_street_view-t/
Nos, az megint más kérdés, h hivatalosan felfüggesztették, esetlegesen gyakorlatban még sem :)

Mammer
@rszarvas: azok az autók a térkép pontosítása miatt járták az utcákat, nem készítettek a street viewhoz fotókat
@Csiken Disztroly:

>Bp-n csak fényképézni fognak vagy ott is dumpolják majd az útközben észlelt WiFi forgalmat, mint ahogy máshol is tették?

Benéztél már a wigle.net oldalra? Mióta is gyűjti a wifi adatokat: mint koordináták, ssid, mac-address, titkosítás?
80 Millió fölötti a találatok száma. Ja! a botladozók között a toplistán a nyolcszázasok klubjában vagyok és nem vagyok google ügynök.

Mellesleg: ha valaki wifi AP-t, Routert használ, és kényes a privát szférájára, tiltsa le a hírdetést, gondoskodjon minimum WPA2 titkosításról és pl. mac-szűrésről.

Dumpolták? törték is a titkosítást? Mit értesz dumpolás alatt?

Ha a gps-em elveszti a műhódakat, de a wifim látja a fürdőszobaszalont, meg a szerszámbótot, meg a körbehugyozós talponállót, mac addresseivel akkor jó eséjel gps nélkül is belövi, hogy melyik utcasarkon vagy... már ha van egy globális wifi adatbázis...
süti beállítások módosítása