HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

Street Art: művészet vagy vandalizmus?

2013.01.13. 16:03 Vadkeleti Bölcs

Egyre jobban, magát igen is kifejező világban élünk, mely alól a városok utcái sem képesek kibújni. Hirdetések millió különböző megjelenési formákban tárulnak elénk az apró címkéktől az óriásplakátokig. Az utca beszél hozzánk. S itt vonatkoztassunk el kicsit a mainstream hirdetésektől. Kicsit nézzünk mélyebbre, egy olyan üzenetet meglátva, ami a közösségi térben igen is illegális. Nézzük a kommunikáció egy olyan formáját, amely sokszor az irónia vastag köntösébe bújva tárja elénk a társadalom problémáit. Igen, ez a street art.

Street-Art-by-David-Walker-in-London-England-600x400.jpg

A szemlélet szerint igazságtalan, hogy a reklámok helyet és teret kaphatnak az utcán magáncélú üzeneteikkel. Miért pont a köz érdeke szoruljon ki? Fogalmazódik meg a kérdés. Elméletben mindenkinek joga van hozzájárulni az utcaképhez. Gondolok itt például egy erkély virágosítására vagy kissé szélsőséges példaként akár kerítésünk megválasztásával. Ezáltal az elgondolás teljesen érvénybe lép, hogy a hirdetések rengetegében helyet kell szorítani a kreatív megnyilvánulásnak és a kritikáknak. Na, az utcaművészek pont erre törekednek.
A szubkultúra, (azaz a társadalom egy csoportjára jellemző sajátos szokások, szabályok, meggyőződések rendszerének) feszített korlátait átlépve a közösség művészévé válnak. Művész. Ki művész? Az, aki mások számára érthetetlen „alkotásaival” művésznek vallja magát? Vagy az, aki hivatalosan is megélhetéseként művész? Nos, én nem az a figura vagyok, aki ezt el akarja dönteni, csupán az, aki reális szemmel nézve igen is elismer, vagy kritizál művészeti alkotásokat. Igen is vallom, hogy egy ember, aki a mai társadalom kisembereként mer alkotni, s ezt kifejezően teszi, az fel tud emelkedni művészi szintre.

képek.jpg
Az utca művészei alkotásaikkal bírálják, kritizálják és véleményezik a társadalmi rendet, a politikát, a „nagyokat” vagy akár a „hivatalosat” is. Alternatívát állítanak abban a világban, ahol a pénz diktál, s ahol kevésbé jelenthető ki, hogy igen is, urai vagyunk a helyzetnek, hiszen már rég elsüllyedtünk. Csak van, aki nem veszi észre, h levegőért kiáltunk….

street-art-By-Tasso.-.jpg
És valóban, az igazság igen is fáj. Ezért is váltak ezek az emberek a „hivatalos” szemében csupán piti rongáló gazemberekké. Természetesen, nem azt mondom, hogy nincs közöttük olyan, de úgy vélem, hogy ami érdemel elismerést, az érdemel. Sok lesz a szövegből, beszéljenek helyettem a képek…

By-SOKRAM.-At-DESORDES-CREATIVAS-2012-in-Ordes-Galiza-Spain-1.jpg
By-SOKRAM.-At-DESORDES-CREATIVAS-2012-in-Ordes-Galiza-Spain-3.jpg
Street-Art-by-DALeast-Counterattack-Company-5-Johannesburg-South-Africa-7.jpg

Street-Art-by-STMTS-1.jpeg
roa-street-art-campobasso.jpg

Ha ez nem, akkor mi mamszás? :)

Mammer

22 komment · 1 trackback

Címkék: street art graffiti falfestmény

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr735015789

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A legjobb New York-i street artok tavalyról 2013.01.13. 22:43:11

Egyes street art művek sötét sikátorokat, lepusztult homlokzatokat, de akár egész tereket képesek élettel megölteni. Vitathatatlanul közhangulat-javító hatásuk van, így nem véletlen, hogy annyian rajonganak értük. A 2012-es egy graffitikkel gazdag év ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez a Street azt amit te irsz ez mind művészet és igen is vannak ennek a folmának mondani valója , amire te akarsz kitérni a főcimben az a vandalizmus . Akár hívhatnád TAG elésnek is amikor csak egy névjegyet hagynak ott, na abból a világból a graffitisek már rég kiszakadtak !!

www.onlymylife.com/2013/01/this-is-street-art.html
jobbak ezek a képek, mint a gagyi firkák, ahol az aláírásukat nyomják, elcsúfítva a környezetet
Szerintem ez bizony művészet! Budapesten sok ilyenre lenne szükség, ami feldobná a nagy falfelületeket.
Csak épp ilyenek elenyésző számban vannak az utcákon. Odakent, értelmetlen szar meg annál több...
Csak mellékesen... Jó, elfogadott sose lesz, mindig a tag, a firka, meg az odakent marhaság fog dominálni. A minőségi munkához tehetség kell, meg anyag, költség és akarat.

A firka meg ott van a városokban mindenhol, amióta csak állnak, pl. „alig” bő kétezer éve, Rómában: gepnarancs.hu/2011/06/romai-graffiti/
"Romanes ite domus", mi? :)

Csakhogy a rómaiak és alávetettjeik nem értelmetlen tageket, titkos, csak egyesek által érthetó jelzéseket firkálgattak, tök mindegy, hová, mindenhová, csak mindenki jól lássa a nagy semmitmondást, ahogy a kiskutyák pösölnek oda, minden sarokra, hogy jelezzék a haveroknak és a reménybeli partnereknek, meg az ellenségnek, hogy "itt járt Kilroy" ...

Akkoriban még kissé több értelmes közlendő akadt. Főleg, hogy egyéb nyíltszíni írott információforrás nemigen állott rendelkezésre. És a nagyját a rómaiak közül sem mindenki, csak a primitívebbek, a plebs, és más, részeg úri csürhe csinálta. Magát valamire is tartó római vagy más ilyet akkor sem tett. Főleg a művészek nem.

Még egy rabszolgában is több értelem lakozott akkor, mint ma ezekben a fújópalackos, meg villamosablak-karcolgató ostoba belvárosi kistakony suttyókban, akik magukat menő gettólakó nigga csávóknak képzelik, mikor apuci-anyuci kellemes családi fészkéből kivonulnak az éjszakai csoprtos tagelgetéseikre.

És voltak akkor olyan (nemcsak vallási, köz- vagy császári) épületek, szobrok, táblák, stb. melyekhez senki nem mert volna ilyen vagy hasonló szándékkal nyúlni, mert igen csúnya dolgok jártak volna érte. Ahogyan ma sem ártana.
Szóval a cím kissé provokatív, mert az itt bemutatott "street art" legalább annyira NEM vandalizmus, mint mondjuk az volna, ha pl. Leonardo "Utolsó vacsora" freskója, vagy Michelangelo sixtusi mennyezete helyén azt látnánk, ami ma egy átlag külvárosi busz belső-hátsó fertályán.

Ezért hát ne nevezzük már "művészetnek" azt, amit a menőző szipus pubik követnek el a zsebpénzből vett firkakészlet segítségével.

Hiszen még én is örülnék annak, ha 22 éve balkanizálódott fővárosunkat inkább a fenti képekhez hasonló látvány dominálná, semmint ezeknek a dedós majmoknak a krikszkrakszai, melyekkel csak a saját üresfejűségüket reklámozzák. Talán azt még ők sem szívesen rondítanák össze.
1993-ban biztos jogos lett volna ez a kérdés, de most nemcsak hogy nem provokatív, hanem inkább buta. A "street art" kifejezés ezért jött létre és már megnevezésében is elválik a sima tageléstől, ami sokkal inkább vandalizmus.
A címben feltett kérdésre roppant egyszerű a válasz:
Ha saját tulajdonra fest valaki, vagy engedéllyel teszi azt, akkor lehet művészet.
Ha valaki más tulajdonára (pl. vonat, épület, teherautó stb.) engedély nélkül fest/karcol, akkor akármilyen szép is lehet a mű, az csupán primitív vandalizmus.
Jók ezek a képek.
Annyi puruttya hely és épület van - kötelező lenne őket ilyenekkel "feldobni".
Az, hogy szépek a képek, az nem vitás. Viszont ha engedély nélkül készültek, akkor nincs létjogosultságuk. Feltételezem nem a saját házuk/lakásuk frontját festették össze (ha igen, akkor legfeljebb az utcaképbe lehet belekötni). Innéttől kezdve viszont rongálás, amit az adófizetők pénzéből állítanak helyre (már ahol foglalkoznak ezzel és van rá pénz) A megoldás az lenne, hogy önkormányzat felkínálná ezeket a felületeket és akik megfelelő minőségű munkát tudnak produkálni, azok hadd fessenek, mások örömére is) - ha nem lenne ilyen szűrő, akkor minden önjelölt művész megpróbálná ilyen módon kifejezni magát és bizony nem mindegyik szép. Szóval nem a képekkel van bajom, csak mások ne az én káromra érezzék jól magukat.
A művészet esztétikai/érzelmi/kommunikációs fogalom, a vandalizmus jogi fogalom. Mivel nincs közös metszet definíciós szempontból, bármi lehet egyszerre a kettő is. Ennek megfelelően a "street art" lehetne:

Se nem művészet, se nem vandalizmus.
Nem művészet, de vandalizmus.
Művészet, de nem vandalizmus.
Művészet, de vandalizmus is.

A művészet kérdését kizárólag önmagunknak dönthetjük el, nincs jogunk megmondani, hogy más minek lássa, mert szubjektív. (Habár ha egyszer benne van a kifejezésben, hogy art, akkor elvileg ha valamit street artként definiálunk, az automatikusan művészet számunkra.) A vandalizmus kérdését pedig a törvények határozzák meg.

Komolyan nem értem, hogy ezen mi olyan bonyolult...

Egyébként tényleg bájosan inaktuális poszt ez így 2013-ban, de jobb később, mint soha :-)
Annyit sajnálok, hogy csupa külföldi munkával van telepakolva illusztrációilag.
@TakerOne: (Tudom, hogy nem tökkkkéletesen stimmel az, hogy a vandalizmus jogi fogalom, de a mai városi és általános értelmezés szerint erről van szó.)
Szerintem nem inaktuális a téma. Addig oké, hogy Londonban, Barcelonában, New Yorkban már van létjogosultsága ennek a fajta utcai művészetnek, de 2013-ban Magyarországon még minidg úgy megbüntetnek érte, hogy a füled is ketté áll!
ez művészet, de nem ilyenekre gondolunk, mikor (többen is) vandalizmust kiáltunk.

mert a trágár, vagy csak sima firkák (tag-ek is azok) azok mind vandalizmusok.
Nos, én próbáltam inkább azt a nézőpontot erősiteni, miszerint (ahogyan már leírtátok) a street ART az igen is művészet, de vegyük azt a tényt, hogy hiába szép egy alkotás, hiába nevezzük művészetnek, ahogyan Takerone is szépen leírta, inkább jogi megközelítés az, hogy vandalizmus, ám itt szeretném Like a Sir kommentjét idézni :

„Ha saját tulajdonra fest valaki, vagy engedéllyel teszi azt, akkor lehet művészet.
Ha valaki más tulajdonára (pl. vonat, épület, teherautó stb.) engedély nélkül fest/karcol, akkor akármilyen szép is lehet a mű, az csupán primitív vandalizmus. „

Tehát, ha elkapnak (főként itthon), akkor igen is csúnyán megbüntetnek érte, akár mennyire is művészi az alkotás. És szerintem ezáltal igen is aktuális téma, még ha kissé túlcsámcsogott is. :)

Mammer
@A Vadkeleti Bölcs: Mindenütt megbüntetnek, ha olyan helyen csinálod, ahol nincs rá engedély. Barcelonában konkrétan nincsen legális graffiti fal.

Ez nem arról szól, soha nem fog arról szólni, hogy ha illegális dolgot művelsz, akkor ugyan, nézzék már el neked, mert te művészkedsz. Ezt senki nem várja el. Aki illegálisan alkot, az tisztában van minden lehetséges következményével. A hatalom, az állam, a rendfenntartás törekvései teljesen irrelevánsak abból a szempontból, hogy egyéni szinten hogyan viszonyulsz a street arthoz, graffitihez.

Igazából nem bátortalan és bizonytalan kérdéseket kellene feltenni olyan képek társaságában, amelyek teljesen nyilvánvaló minőséget prezentálnak, hanem merni kéne kimondani, hogy igen, én azt gondolom, hogy ez a műfaj gyakran művészet. És azt kellene elérni, hogy az emberek kiszakadjanak a maguk kis bináris és kispolgári világukból, és tudjon tetszeni nekik olyasmi is, ami spontán módon jelenik meg, és a megszokottól eltér.

Ha másért nem, hát azért, mert ez mindenkinek egyéni érdeke, ugyanis az alkotót nem érdekli, hogy valaki felháborodik az alkotásán, és magában szitkozódik, vagy a neten kézletöréssel fenyegetőzik, az állam pedig megteszi, amit meg tud tenni a jogsértések visszaszorítására, de az, hogy az életben szembejövő dolgokhoz hogyan állunk hozzá, hogy valamiben a jót vagy a rosszat látjuk meg, kizárólag rajtunk múlik.
Ez még lehet művészet is, szép is, értéket teremtő is.

DE!
A tag-eket firkálókkal leginkább végeznék. MOndjuk bedugatnám a saját kezével a festékszórót a valagába és addig fuvatnám, amíg a száján ki nem jön a köpet.

Ozt vagy belehal, vagy megdöglik...
Igen, ezek művésziek. Azért az a kérdés mindenképpen válaszra vár ilyenkor is, hogy kinek a falát művészkedték össze, a tulajnak volt-e igénye, tudomása róla, hogy ki mit tesz a tulajdonával. Vandálok más kategória ettől még.
@joska61: És ha valamelyik illegálisan készült, akkor mi van?
@TakerOne: Akkor szigorított ejnye-bejnye :-)
süti beállítások módosítása