HTML

MamSza

Ami mamsza, az érdekes és értelmes, ha valami pedig már nagyon mamszás, az a lehető legjobb dolog, ami történhet velünk az evolúció óta! Amennyiben a fejedbe vetted, hogy írsz nekünk, akkor: mammerszasa@gmail.com Mammer & Szása

Mamsza a Facebookon

Címkék

15 (1) 2013 (3) 50 (1) akarat (1) alkohol (1) anglia (1) angol (1) angolkák (1) autópálya (1) baleset (1) banda (1) belügy (1) belügyminisztérium (1) betyár (1) betyárok (1) betyárvilág (1) birodalom (1) bizánc (1) bizánci birodalom (1) blog (1) blogolunk (1) boldogság (1) britannia (1) bűn (1) byealex (1) Címkék (1) dalszöveg (1) dicsőség (1) doser (1) drog (1) egyedi (1) egyház (1) élet (1) érdekes (1) erő (1) eutanázia (1) eutanázia magyarországon (1) facebook (1) falfestmény (1) fegyver (1) fehér (1) férfi (1) férfiak (1) fiatal (2) fidesz (1) fiktív (1) foci (1) football (1) forradalom (1) frank (2) furcsa (1) gitár (1) gitározás (1) google (1) google map (1) graffiti (1) háború (1) halál (1) halál után (1) halottként a facebookon (1) hang (1) hanghullám (1) hangképzés (1) hangszer (1) hangszín (1) hatalom (1) hazudik (1) hazugság (1) hipster (1) hipster style (1) hipszter (1) (1) hóhelyzet (1) i-doser (1) idős (1) inerjú (1) irónia (1) jobbik (1) kamion (1) karambol (1) képzelt (1) keresztény (1) kifogás (1) kifogások (1) kitartás (1) költő (1) kormány (1) középkor (1) lant (1) lantot (1) laterán (2) le (1) lélek (2) lmp (1) maffia (2) magyar (4) Magyarország (2) magyar márkák (1) magyar szokások (1) magyar történelmi családok egyesülete (1) mai (1) mamsza (5) március (1) március 15 (1) mentők (1) miért (1) miről (1) mocsok (1) modern költők (1) motiváció (1) motiváltság (1) mszp (1) munkanélküliség (1) nemesség (1) nép (1) nézőpont (1) (1) nobilitas (1) nők (1) Ő (1) olasz (1) olaszország (1) orbán viktor (1) öröm (1) pályakezdő (1) pápa (2) pápák (1) pápaság (1) pintér sándor (1) politika (2) pop (1) program (1) rendőr (1) rendőrség (1) rezgés (1) riport (1) róma (2) római (2) római birodalom (1) semmire (1) sötét (1) street (1) street art (1) street view (1) szabadság (1) szabadságharc (1) szar (1) szemlélet (1) szokás (1) találmány (1) tedd (1) tény (2) teszt (1) tetoválás (1) tigris (1) tömegbaleset (1) történet (1) tudat (1) tűzoltók (1) ünnep (1) ünnepel (1) után (1) vallás (2) vatikán (2) vén (1) vérfertőzés (1) vers (1) viselkedés (1) zene (2) zenekar (1) zenész (1) Címkefelhő

Hipszterek. A modern kor emo-s társadalma? Vagy ez valami más?

2013.01.11. 12:27 Vadkeleti Bölcs

Nos, egyik nap megkaptam, hogy hipszter vagyok. Hipszter? Mit is jelent ez?

első.jpg

Amerikában és Nyugat-Európában az elmúlt 2-3 év abszolút hívószavává nőtte ki magát a hipszterség fogalma, ám ez ennél sokkal régebbi múltra tekint vissza. Hipszterekről már az 1930-as évektől beszélhetünk, elsősorban az Egyesült Államokban, ahol az 1950-es évektől a jellemzően csak beatirodalomként emlegetett szerzők és hősök alakították a független hipszterkultúrát.

Az 1977-es Jazz: A History című könyvben Frank Tirro a következőket írja:
A hipszter egy underground figura. Az a második világháborúnak, ami az elsőnek a dadaista. Amorális, anarchista, úriember, és annyira túlcivilizált, hogy az már dekadens. Mindig tíz lépéssel előre jár.

második.jpg

A 90-es években a fogalom újra divatba jött. Eltelik 10 év, és máris a 2000-es évek New York-ja vonzza a figyelmet: Brooklyn dzsentrifikálódik, s az eddigi kevésbé népszerű területeket furcsa fiatalok lepik el. Apropó, dzsentrifikáció. A modern nagyváros fejlődésével, változásával kapcsolatos szociológiai jelenség, a felértékelődött belvárosi területek lakosságának kicserélődése. Szóval, a furcsa fiatalokat (akik az utcán mászkáltak) a következőképp írták le:

„Felmosórongy-frizurájuk van, retró kézitáskákkal mászkálnak, mobiloznak, európai cigit szívnak, és büszkén lépdelnek platformcipőkben, miközben egy Che Guevara életrajz kificcen a táskájukból.”

harmadikk.jpg

Az egyéniesség varázsa nehezebben valósítható meg, amikor mindenki valamiféle tömeg tagjaként lép fel. A hipszterkultúrának éppen ezért fontos elemei azok a tevékenységek és alkotóelemek, amelyek az aktív állampolgárság eszméjének nyomán kiemelik őket a közösség általános szabályrendszeréből. Erre jó példaként szolgálnak az önkéntes és egyenjogúsági mozgalmak vagy a környezettudatos gondolkodás.

A bakelitek, a vastag pulóverek, a fekete keretes szemüvegek és a kockás ingek forgatagában a nyugati kultúrkörben a hipszterség mára egy  identitáskonstrukció lett. 2009-ben a Time Magazin így fogalmazott: vedd nagyanyád szvetterét, Bob Dylan Wayfarer szemüvegét, tegyél hozzá farmer rövidnacit, egy Converse All-Star-t, egy doboz Pabs-ot és bumm - hipszter.

negyedik.jpg

Innentől pedig nem volt megállás: a kifejezés futótűzként kezdett terjedni, hogy végül mindenkire használják, aki nem csak egyszerűen távol pozicionálja magát a tömegektől és a mainstreamtől, de tesz arról, hogy ez külsőségekben is megnyilvánuljon. Bármi lehet a ruhatár része, lényeg, hogy ne hordják sokan, hiszen ez is csak a társadalom átlagából való kiszakadás egy alap ismérve. Lényege a variációk sokasága: szűk farmer, hatalmas nyakkivágású (lehetőleg V nyakú) póló, rajta csak kevesek által dekódolható popkulturális utalással/idézettel, egyedi sapka  vagy kalap, amely nem csak stílusában, hanem hordásában is az egyediséget tükrözi,  arcszőrzet, különlegesebbnél különlegesebb napszemüvegek (azért nem árt, ha követik a  Ray Ban Wayfarer vonalvezetését), fekete-fehér kontraszt, vagy éppen túlszínezettség, utalások a rock & roll életvitelre, túlfésült vagy éppen túl kócos haj. Minden vegyülhet, beat, hippi, punk, hip-hop, metroszexuális.

Olvastam 10 elengedhetetlen kelléket, amik nélkül nem hipszter a hipszer. Természetesen a kollekció része a vastagkeretes szemüveg, a farmer göncök, a vászon- vagy tornacipő, a vékony kardigán lehetőleg minél változatosabb színekben és az arcszőrzet. A hipszter divat női kedvelőinek 90%-a díjazza. Háát, ha ezen múlik maradjon is hosszú-hosszú éveken át még divat :) :)
Fontos kellék még a kicentizve, gondosan elhelyezve és hátratolva a manósapka, s a korábbiakban már említett mélyen kivágott, "V" nyakú póló .

ötödik.jpg

Ha nem elég, az emúlt két évben külön kedvenc lett a: misztikus, geometriai ábrák, úgy mint háromszögek, háromszögekben szemek, háromszögekben fordított kereszt, fordított kereszt önmagában. Csak zárójelben: csak én ismerek itt rá a jó öreg New Yorkerre?! Továbbá, nem csak ruhán megjelenő szimbólumok a színes köd, füst, szarvasok, baglyok, a természet találkozása a természetfelettivel vagy akár a világűr.

hipszterplakát.jpg

Egy olyan életstílussá vált, amelynek külső és gondolkodásmódbeli jegyeit ugyanazok a gyakorlatok irányítják, mint a hipszter-szempontból fősodorbelinek gondolt tömegkultúra.

Christian Lorentzen érdekesen fogalmaz a hipszter-társadalmat illenően a Time Out New York-ban:
„addig a mértékig fetisizálják az autentikusságot, hogy az teljesen anti-autentikus lesz végül”,

míg egy másik újságíró a következőket írta:

„az egész lényege, hogy a hipszterek elkerülik a címkéket, azt, hogy bekategorizálják őket. Mégis ugyanúgy öltözködnek, ugyanúgy viselkednek, és nonkonformitásukban találják meg a konformitást.”

hetedik.jpg
style-hipster-lookbook.jpg

Hát, szerintem ez mamszás. :)

Mammer

ui.: Lemaradt, hogy a hipszterség szinte teljes mértékben egy paradoxonná vált, mégpedig azért, mert az alap cél talán a mindennapokból való kitörés, az egyediségre való törekvés, ám maga az elv vált iszonyatos divattá.

Szólj hozzá!

Címkék: hipster hipszter hipster style

A bejegyzés trackback címe:

https://mamsza.blog.hu/api/trackback/id/tr725012024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása